Social Icons

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Prajitura Alba ca zapada machiata

Tot din seria prajiturilor pregatite pentru Revelion, din sutele, miile chiar, de prajituri m-am oprit la Alba ca zapada machiata. Ceea ce am facut eu este un amestec intre doua prajituri,  cu unele modificari, cum s-ar zice, o inventie de`a mea Chiar daca nu e chiar atat de simpla cum mi-as fi dorit, dar este extrem de delicioasa.
Avem nevoie de:

Pentru foi:
  • 3 oua 
  • 100 gr de zahar pudra
  • 6 linguri de ulei
  • 3 linguri de lapte
  • 1 praf de copt
  • 1 varf de cutit de sare
  • 500 gr de faina
Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri de faina
  • 250 gr de unt
  • 275 gr de zahar pudra
  • 1 lamaie 
Pentru machiaj :
  • 150 gr ciocolata alba
  • 50 gr de ciocolata neagra
  • 100 ml frisca lichida
Intr-un bol am mixat foarte bine laptele, ouale si zaharul, dupa care am adaugat si uleiul.

Intr-un alt bol am amestecat faina cu praful de copt si sarea, iar apoi am turnat peste compozitia din lapte, oua, zahar si ulei. Trebuie sa rezulte un aluat nelipicios.

Am impartit aluatul in trei parti egale, dar in final mi-au iesit patru foi. Ce-i drept am folosit si o tava  de 25,5 pe 36,5. Eu am intins foaia mai intai pe masa, apoi am pus-o pe dosul tavii tapetate foarte bine cu faina.


Foile le-am copt la foc potrivit, timp de 8-10 minute, pana au devenit aurii
Crema
Intr-o craticioara am amestecat foarte bine faina cu laptele, fara sa ramana cocoloase. Si am pus pe foc.  Trebuie sa mestecati continuu sa nu se prinda. Din momentul in care a inceput sa fiarba, am mai lasat sa fiarba fix 5 minute, pe ceas , dupa care am lasat la racit.

 Intr-ul bol am frecat untul cu zaharul, dupa care am adaugat laptele cu faina, dupa ce s-au racit foarte bine. Am adaugat coaja si sucul de la lamaie si am mixat foarte bine. Am impartit creme in trei parti egale.


Intr-o tava incapatoare am asamblat prajitura: o foaie, crema, a doua foaie, crema, a treia foia, crema si am terminat cu ultima foaie.


Am acoperit prajitura cu folie alimentara si am dat-o la frigider pana a doua zi. Pentru a se presa bine, am pus deasupra tava cu Krem a la krem. In general trebuie pus ceva greu cat sa acopere tava cu prajitura, pentru a se presa, iar foile sa se inmoaie.
Tot a doua zi am facut si machiajul. Intr-un vas, am topit ciocolata alba cu 70 ml de frisca lichida. Am lasat sa se raceasca cat de cat, dupa care am turnat peste foaia de deasupra. Am intins foarte bine si am dat la rece cat sa se intareasca un pic glazura alba.
 
Intr-un alt vas am topit ciocolata  neagra cu 30 ml de frisca lichida. Am turnat intr-o punga si am rupt la un capat. Am trasat linii verticale, dupa care cu o scobitoare am facut modele
 
 
A meritat sa o fac, chiar daca foile le-am facut cu sudoarea fruntii. A fost foarte apreciata.


2 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Tulai...ce apetisant arata!Engage!

Unknown spunea...

ENGAGE!!
Se topeste in gura. Foile sunt mai greu de facut. Eu am reusit sa rup un sucitor :))) Dar s-a meritat