Social Icons

sâmbătă, 27 februarie 2010

Ia` chinezismele neamule!


Dupa ce am terminat repetitiile la dansuri cu copii, m-am intors acasa prin piata, poate mai iau cate ceva. Si la intrarea in piata, puzderie de lume inghesuita la tarabe. Abia am reusit sa vad de dupa capetele lor cutiile-suport pentru martisoare-chinezesti. Deodata m-a incercat un sentiment de dezgust. Imi venea sa le intorc cu susul in jos tarabele si sa spun lumii ca nu astea sunt adevaratele martisoare, ca sunt facaturi, niste kitschuri grotesti. Sunt profund dezgustata de lumea care cumpara niste mizerii de martisoare, iar cele traditionale, facute de mana omului cu atata migala, in care poti sa regasesti usor o parte din sufletul mesterului popular autentic sunt ignorate, luate in deradere si desconsiderate de aceste lucruri de calitate indoielnica.
Poate ma veti judeca sau veti spune:"Uite-o si pe asta de moda veche" dar putin imi pasa, dar stiu ca multi se vor intreba de unde pot sa cumpere aceste martisoare traditionale. Sunt ferm convinsa ca orice institutie de cultura din fiecare judet al tarii a organizat cel putin o manifestare in acest sens. Am vazut dimineata la TV deschiderea de la Targul Martisorului de le Neamt. Deosebit. Bravo lor. Maine se va deschide si la Vaslui a doua editie a Targului de primavara. Iar in capitala sunt sigura ca cei de la Muzeul Taranului Roman nu se vor dezice de la ritmicitatea organizarii targului de martisor. La Iasi de pe 24 februarie s-a deschis un Festival al martisorului. Trebui insa sa ciulim un pic urechile si sa ne interesam prim presa locala despre astfel de manifestari.
Va recomand cu mare drag sa cumparati martisoare traditionale si sa ignorati pe cat posibil kitschurile.
Abia astept sa se deschida si la Vaslui maine cea de-a doua editie a targului. Am muncit mult impreuna cu colegii pentru el si ne dorim sa fie la fel de reusit ca cel de anul trecut. Iar mesterii sa vanda cat mai bine. O sa revin cu poze.

6 comentarii:

Diana spunea...

Traditia cu martisoarele din pacate incepe sa se piarda si sa nu se mai cumpere cele traditionale. Si in Bucuresti si mai si din pacate. Bine ca luam Sarbatori ale altor tari si pe ale noastre nu suntem in stare sa le respectam :( te pup Vero

misha spunea...

Chinezismele ca chinezismele, da' ce tefaci cand "nu se mai poarta" martisoarele traditionale in piept, locul lor fiind luat de tone de aur, excursii care mai de care mai exotice, masini si case....si toate astea pe post de .....martisor.
Aici unde o mai fi traditia? (cap in zid)

Anonim spunea...

Bafta cu cel de-al doilea targ!
Te pup si nu mai fi suparata....

Anonim spunea...

Chinezisme sau nu... eu am trecut să îţi urez o zi frumoasă şi o primăvară asemenea!!! :)

Unknown spunea...

Dana asa e, imprumutam si adaptam orice de la altii, numai ce e al nostru, prin ce ne definim nu. Pacat ca ne uitam valorile atat de repede.
Misha eu nu cred ca exista "nu se mai poarta" Martisorul va fi mereu simbolul primaverii si se va purta. Numai sa nu investeze americanii vreun martisor fistichiu. Cat despre darurile scumpe, vax cu ele.
Ana multumesc. Sa stii ca a fost chiar foarte frumos si ce ma bucura nespus e ca s-au vandut foarte bine. Lumea e multumita. O sa revin cu poze.
Cris o primavara frumoasa si tie si tuturor va doresc o primavara frumoasa cu soare in suflet.

Alma Gi spunea...

O primavara frumoasa iti doresc Veronica, si nu numai atat. O viata frumoasa. Te pup.
La Multi Ani de martisor tuturor!