Social Icons

marți, 1 decembrie 2009

Adolescentii de azi

Adolescenta definita strict din punct de vedere stiintific este o perioada de dezvoltare a organismului uman,care urmeaza pubertatii si precede starea de adult. Este cuprinsa, in general, intre 14 si 18 ani, avand multiple aspecte particulare de la individ la individ.Cam asta este definitia rece  a adolescentei.
Si de ce aboredez aceste subiect? Pentru ca aseara mi s-au confirmat si infirmat o multitudine de ganduri, idei, credinte etc. Aseara a fost o petrecere la noi in scara, mai exact la apartamentul de dedesupt. Normal, Sf. Andrei, fiecare se petrece, dar eu consider ca la bloc, ar trebui sa ne petrecem in limita bunului simt si sa nu deranjam vecinii.Pentru ca daca noi ne petrece, altii au nevoie de odihna pentru ca a doua zi merg la munca. Sau sunt copii mici si au nevoie de liniste. Sau mai sunt si persoane inaintate in varsta care de regula sunt mai sensibili la galagie.

Aseara am fost martora, doar din ce am auzit, si va jur ca am auzit cat se poate de bine, ca in linistea noptii, tot cartierul rasuna de la petrecerea cu pricina, unui feneomen care nici acum nu s-a digerat. Un grup de tinere, voci masculine nu s-au auzit, tinere de clasa IX-X, oricum adolescente, tinere bete, vulgare. Urat. Extrem de urat. 
Am realizat ca tinerii din ziua de azi nu stiu sa se distreze. Sau a te distra, pentru ei inseamna: care poate bea mai mult, care poate tipa mai mult si mai tare, care este mai smecher, care este mai extravagant, care face cea mai urata si execrabila figuratie. 
Aseara nu a fost petrecere, aseara a fost parada in jungla. Fiecare ragea mai tare decat cealalta, se indemnau sa bea pana la fund, se impingeau si cadeau pe podea, si plangeau de durere. Si sa nu vorbesc de muzica. Muzica execrabila, manele ordinare, hip-hop vulgar. Stiu, gusturile nu se discuta. Dar ce m-a oripilat extrem de mult au fost injuriile. Si fete tinere, adolescente in plin proces formare ca adult, injurau de te cruceai. Cred ca barbatii injura mai elegent decat ele.

Cu o mare durere in duflet, am remarcat lipsa de educatie si de bun simt a unor tineri de azi. Am inteles ca ele trebuiau sa se serbeze, dar bunul simt, cei sapte ani de acasa au lipsit cu desavarsire. Am realizat ca tinerii din ziua de azi sunt cu mult mai preocupati de a deveni maturi in vorba si comportament. Dar nu maturi cu gandire echilibrata, cu capul pe umeri, ci maturi vulgari. De ce oare uita sa se bucure de acesti minunati ani cu care nu se vor mai intalni in veci? De ce toti vor sa devina asa deoadata maturi? Ca sa poata sa-si exprime vulgaritatea?
Sunt marcata si acum de cele auzite. Incerc sa-mi revin, dar nu prea pot. Si raman la vorba bunicii din partea mamei: floarea rusine s-a scuturat de mult.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Din pacate generatiile sunt din ce in ce mai degenerate. Citeam in careva zi un articol pe blogul unei fete de 15 ani, unde spunea asa :
''Vreau sa ma joc si eu in postura de insensibila care se bazeaza foarte mult pe sexualitate ''

Am scris un articol despre ea: http://100ro.blogspot.com/2009/11/copii-indragostiti.html

Nu am decat 21 de ani, dar la 15 ani ma gandeam la o multime de lucruri, numai la sexualitate nu.

Unknown spunea...

Ooo, deja la 15 ani daca esti inca virgina, esti considerata fata batrana. Deja esti exclusa din grupul de fete.
Nu stiu incotro vor ajunge acesti tineri, dar in mod cert nu imi voi educa copii asa.
Sincer la 15 ani, inca mai visam frumos, chiar daca piept cu greutatile vietii am dat de timpuriu. Dar am stiu sa-mi traiesc anii adolescentei. Si acum imi pare rau ca ar fi trebuit sa traiesc mai intens acei ani, caci nici cand nu ma mai voi intalni cu ei. Si am invatat sa-mi traiesc viata mai frumos, mai intens. Anii de facultate...ooo ce vremuri. Cate amintiri deosebite.
Dar ei....ei nu stiu sa se bucure de tinerete. Vor sa devina adulti pentru vulgaritate, sexualitate, vandalism. Pacat caci sunt tineri, frumosi, dar se schimonosesc si isi schimonosesc sufletele inca fragile.