Social Icons

miercuri, 9 iunie 2010

Ieseala la Capitala


Luni pe la 16 am pornit la Capitala, niste treburi de rezolvat, musai si neaparat. Drumul asa si asa pana la Tecuci, mai o groapa, mai o hartoapa, insa dupa Tecuci calc-o tata cat poate ea duce. Daca ar fi TOATE drumurile din tara asa, atunci nu as mai vocifera cand trebuie sa-mi reinnoiesc rovinieta anual. Traficul cam aglomerat, dar puteai jongla usor de pe o banda pe alta. Radarele si ele la datorie. Mai ales din cele noi. Smecheri mulitistii, il porneau cand te asteptai mai putin. Lume educata si mai putin educata in trafic, dar asta e romanul nostru cu care ne mandrim. 
Vai ce as fi calatorit si eu acolo pe iarba aia proaspat cosita
Am deschis geamurile sa intre cat mai mult miros de iarba curata. 
Ne-am intalnit si cu Siretul. Curgea lin pe langa noi. L-am salutat si i-am dorit curgere lina.
Pe deasupra circula trenul
Si tot in drumul nostru am intalnit o remorca de ciuremate. Stateau inghesuite si turtite una peste alta. Oare unde mergeau ele?
Si-am intalnit foarte mult grau. M-as fi oprit pentru un ceas si sa alerg de nebuna prin el, sa-i simt in nari mirosul usor prafuit. Dar nu am avut cu cine sa ma invoiesc la treaba asta.
In departare am intalnit si Muntii Vrancei. Ne-am salutat si ne-am urat o zi buna
Si timpul s-a scurs atat de repede pe langa noi si noi pe langa el ca ne-am trezit in inima Bucurestiului. Initial am zis ca mergem pe soseaua de centura sa nu cumva sa ne pierdem prin oras. Dar GePeSeul meu destept m-a dus punct ochit, punct lovit. Am avut mare noroc, am dat peste zone cu trafic lejer, ordonat, cu semafoare, cu lume civilizata care respecta culorile semaforului. Bine ca nu i-am intalnit pe cei zabzauciti la creier si cu aere in cur. Am revazut piata Obor. S-a modernizat fata de cum o stiam eu in urma cu 4 ani. Deci s-a miscat ceva in bine. Nu am reusit sa fac multe poze, desi am trecut pe langa niste case nationalizate, zic eu, absolut superbe. Cat am prins un semafor am fotografiat doar
si un nene musculos ce dirija traficul intr-o intersectie nesemaforizata
Si intr-un final "Ioana" ne-a spus:"Ati ajuns la destinatie" Horeyy!!! Am biruit in Bucuresti fara sa ne pierdem. Ne-am cazat intr-un hostel dragut, undeva la iesire din Bucuresti. 
Marti cat am asteptat pe la diverse institutii ale statului roman am remarcat ca fiecare parcheaza unde poate: unii pe trotuar
Altii jumate pe trotuar, jumate pe spatiul verde
Iar altii mai jme`, direct pe spatiul verde
Ce nu mi-a placut in Bucuresti? Mizeria. Sunt zone unde colcaie mizeria, exact cum arata la TV: focare de infectie. Si nu ma refer doar la zonele marginase. Si in oras am vazut maldare de mizerie. Pacat, mare pacat.
Si in drum spre casa nu am putut sa nu oprim la Mihailesti. Am ramas muta de durere. Cate vieti, ce tineri erau multi dintre ei.
Aici a fost craterul

Si am ramas muta in fata acestei cruci
Ne-am sters lacrimile si am mers mai departe, fiecare reflectand la cate ceva.
Cam asta a fost ieseala noastra de doua zile.

3 comentarii:

Blindius spunea...

O,aţi avut ceva plimbare.Aş pleca şi eu într-o mică excursie dar am o mare problemă legată de fonduri :)) .Te asigur că Piaţa Obor tot mizerabilă este,nu ştiu din ce punct ai văzut-o,într-adevăr,s-au schimbat acolo şinele de tramvai,s-a făcut Primăria Sectorului 2,parcă,dar ţiganii şi mafioţii sunt tot acolo.Ţin minte,după modernizarea aceasta,a fost un caz când un tip a fost înjunghiat chiar pe scările de la metrou,doar pentru furt...

Unknown spunea...

Blindus sunt sigura ca sunt tot acolo cei de care povestesti tu. I-am vazut si in zona in care am avut noi treaba, se plimbau si-si vanau victimele nestingheriti.
Nici noi nu am dispus de finante deosebite, dar era musai sa ajungem.

Anonim spunea...

Ba eu zic ca asa e in orice capitala. Fie ca-i Paris, Vienna, Moscova sau Sofia. Raportul dintre jeg si mafioti+drogati variaza in fiecare tara si depinde de bani si cultura (nu nivel cultural). Sunt niste statistici clare care arata corelatiile astea. Cel mai murdar si periculos oras din orice tara e Capitala. E un fel de centru de atractie gravitational pentru toti ciudatii, sarantocii si agresorii mai ales pe timp de criza. Daca vedeti ce e in jurul garilor in orice oras occidental (ma refer la mafioti, ciudati si hoti) nu va mai e jena cu Piata Obor (aia-s mici copii). Cu circulatia, nu zic, asa e, dar de cand are tot omul masina, toate orasele mari sunt cam in aceesi buda. Astea vechi, cu stradute stramte, mai ales. Iar Bucurestiul, sa fim seriosi are unele "bulevarde" care au latimea stradutei din spatele casei mele de la Moscova. Daca toate ar fi (Doamne fereste, nu zic ca mi-ar placea) ca Bulevardul Aviatorilor sau Kisselev ar fi alta circulatia (nu ca-n Moscova ar fi ajutat, dar acolo vorbim de alt nivel de populatie). Nah, acum, mie imi place Bucurestiul, sunt mort dupa Romania si doar voiam sa spun ca n-aveti de ce va jena in fata occidentalilor sau a altora. Nu-i un oras cu nimic mai rau sau mai bun decat alte capitale sau orase. Are farmecul lui. Mie-mi place tare.
Vladen