Social Icons

luni, 28 iunie 2010

La targul Iesilor

Vineri am fost la Iasi unde s-au deschis cele doua targuri: Targul de ceramica "Cucuteni 5000" din Parcul Copou si Targul mestesugarilor din Parcul Expozitiei. A fost urat, a plouat aproape tot drumul pana la intrarea in Iasi, a fost frig. Din pacate am gasit Iasul in haine uricioase, ude si cam neprimitoare.
Targul de ceramica mi-a placut. Curat, fara kitschuri, doar ceramica traditionala. Am vazut cele mai importante centre de ceramica din tara: Horezu, Olt, Baia Mare, Corund, Iasi, Miercurea Ciuc, Valcea, Branistea-Galati, Mehedinti, Dorohoi-Botosani, dar si din Chisinau. Targul asta da, mi-a placut foarte mult, am avut ce vedea. 
Nu prea am facut poze. Incepuse sa ploua si era atat de frig, ca aveam impresia ca-mi ingheata mainile afara din buzunare. 
Ceramica din Chisinau
Ceramica din Olt
Stiva de scaune
Masca
Mobilier rustic
Ce nu mi-a placut? M-a usturat sufletul sa vad in acelasi targ mesteri populari, care-si castiga existenta din munca lor si comerciantii de kitschuri. Imi venea sa fac o ditamai rascoala. Nu e posibil asa ceva sa pui la un loc mesterii populari si comerciantii de taraba, care cumpara diverse prostii de prin nu stiu ce mari talciocuri si vin si le vand ca fiind produse traditionale. M-a scarbit complet acest aspect. Si ma bucur si sunt mandra ca nu am permis sa vina la manifestarile organizate de mine asemenea mojici care se dau drept mesteri populari. Sa nu-i vad in ochi. 
Si pun numai cateva exemple de mizerii intitulate "obiecte traditionale"
Probabil acei ponei sunt traditionali domnilor organizatori. Sincer, nu regret nimic, dar sa va fie rusine. 
Si m-a mai deranjat un aspect: comerciantii de kitschuri au fost pusi la intrare unde trona un banner mare "Targul mestesugarilor", iar adevaratii mesteri populari erau pititi prin diverse colturi, fara vad de vanzare. RUSINOS! 
La plecare m-am delectat cu ei

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eeeeei….fiecaruia dupa posiblitati. Atat timp cat exista cumparatori de kitsch-uri vor exista si vanzatori. Eu zic ca nu-i de blamat cine vinde, ci cine cumpara. Oricum nu prea mai poti fi purist in ziua de azi:
1) la targurile de carte trebuie sa accepti si cartile de bucate fiindca astea se cumpara si alea vor plati standurile editurilor care vand clasici,
2) la targurile populare trebuie sa inghiti si matriostele cu mutra lui Eltin fiindca aia cumpara americanii si asa poti sa subventionezi si standul lui Diadia Vania care altfel n-ar veni. Si nu, nu sta in fata, fiindca e subventionat, nu da banul.
3) La conferinte inviti si ceva ziare ca sa stie si contribuabilul pe ce da banul
4) La muzee pui ciorciovele cu piramide si magnetei cu Monalisa ca sa supravietuiasca si muzeul ala fiindca doar din bilet nu se poate.
Asadar, peste tot in lume, fiindca Becalii sunt regi si miticii reprezinta grosul populatiei, arta, cultura si stiinta se vand la kilogram si cu fundita roz ca sa poate supravietui. Asa ca lasa-i sa cumpere iepe de cauciuc fosforescent (haaai trebuie sa recunoasteti ca au mutrite simpatice) oricum aia de o fac ar folosi naiul la crapat nuci.
Vlad

Unknown spunea...

Ok, nu e de blamat cine vinde, ci cel care cumpara ca habar nu are sa-si aprecieze adevaratele valori traditionale si de blamat mai sunt si cei care-i invita si le permite sa se afiseze in acelasi loc cu cei care cu adevarat respecta si promoveaza valorile traditionale.

Anonim spunea...

Pai aia de-i invita au nevoie de banii lor ca sa organizeze targul, asta voiam sa zic. Si deeh...dau un ban dar stau in fata... Cum am zis, vrei cultura, strangi din dinti, faci rabat, pupi mana lui Becali, te stergi dupa aia... asta este... E nasol dar pana o veni o noua Renastere, cu asta defilam.
Vlad

Fetita Junglei13 spunea...

Imi plac enorm targurile astea.
Spui ca ei sunt ponei?Te cred,ca i-ai vazut de aproape,eu ii vedeam miei :))