Social Icons

duminică, 4 aprilie 2010

Inainte si de Paste

Asadar si prin urmare sarbatoarea Sfanta a Pastelui s-a instalat cum se cuvine in casele si inimile tuturor. Fiecare a pus pe masa mancaruri care mai de care mai gustoase si mai aromate, mancaruri pregatite cu multa dragoste si pasiune. 
De joi am inceput si eu pregatirile propriu-zise, cand am vopsit ouale. Asa cum am spus, ouale mele urmau sa imbrace hainute festive. Nu sunt eu atat de priceputa si dibace in a croi hainute, dar am cumparat de la un ruscan din piata niste folii cu diverse imagini pentru oua.
 Oul dupa ce a fost vopsit se introduce in interior, se pune sa clocoteasca o olicioara cu apa. Cand apa clocoteste(asta e tot secretul, apa sa clocoteasca) se baga oul cu invelisul pe el si se lasa 2-3 secunde. Si gata.
 Si se scot pe un prosop sa se absoarba apa. Se pun in cofrag sa se racoreasca dupa care la rece cu ele.
 Dar vineri mi-au iesit perii prin caciula. A fost o zi de super foc continuu pentru mine. Le-am pregatit pe toate.
Am fiert de salata buf, cum zice buna mea. Am facut o invoiala cu mama, eu sa pregatesc salata beof, iar ea sa-mi fiarba drobul si sa mi-l dea prin masina de tocat, ca eu nu am inca. Si pentru ca stiam ca vom merge la bunei, am facut mai multa salata. Sa le duc si lor. Stiu ca le place nespus. E un deliciu suprem pentru ei.
Cat s-a fiert pentru salata mi-ampregatit ardeii pentru umplut. Si nu puteau fi fierti decat in oala de lut nesmaltuita. Au un gust aparte, deosebit. Insasi procedeul de ardere al oalei da un gust altfel mancarii gatite in ea.
 Cand m-am mai linistit putin m-am apucat de copt. Intai niste cornuri bicolore dupa reteta de aici . A fost comanda domnului M. Si-a dorit nespus. Sau o fi fost vreun test pentru mine sa vada daca stiu sa fac chiar orice cum i-am zis mai de mult. Si au iesit strasnic de bune.
 Elementul de noutate adus de mine, ca nah, se poate sa nu modific sau sa adaug eu ceva, e ca le-am tras in ciocolata. Cele cu partea de cacao deasupra in ciocolata alba, iar cele cu partea de vanilie desupra, in ciocolata neagra. Si le-am dat la frigider sa se intareasca ciocolata. Un deliciu.
Cand am terminat cu cornurile m-am apucat de pasca. Dupa doua zile de cautat retete una mai desucheata si mai impopotonata decat alta, am facut tot din capul meu. Si am framantat cam 1,4 kg-1,5 kg de faina. Sa fac suficiente pascute sa pot sa duc si buneilor, si alor mei, si soacrei, si sa avem si noi. Pana la ora 2.30 in noapte am stat sa coc. Am crezut ca inebunesc. 7 pasti mi-au iesit. Dar si oboseala a batut in ficat cu putere.
Am pregatit doua feluri de pasti: cu branza si stafide si cu ciocolata. Cea cu ciocolata a fost regina anu trecut, drept pentru care, am facut si anul acesta. 

Daca tot era 1,30 noapte si nu mai aveam ce face, m-a apucasem de caligrafie de acum. E ultima pasca si singura dintre cele cu branza care nu s-a pleostit. Celelalte la toate s-a desprins branza de coca. Si stiu de ce. Am primit un kkt de plic cu nu stiu ce fel de pulbere minune special pentru prajiturele cu branza, sa nu se crape branza. Doar instinctele mi-au spus sa fac cum stiu eu, dar cineva a fost mai puternic si si-a varat coada. Asta e. Oricum faptul e consumat de acum. Sunt foarte gustoase, dar putin neaspectuase.
 Si tot in creierii noptii, ca sa nu adorm si sa ard bunatate de pasca, am facut si o portie de taietei cu ou pentru ciorba de cocos. Asa s-a comandat de la nasu mare: ciorba de cocos cu taietei cu ou. S-a marcat sefu, da` se poate?
 Si la 2.30 punct am terminat totul. Ficatul cat casa poporului de mare de la oboseala, sleita de puteri, m-am sters cu un sfert de pachet de servetele umede ca zau nu mai aveam putere de dus si m-am cuibarit langa domnul M. Care orbecaind de somn s-a gasit sa ma si certe si sa ma mustruluiasca ca: "e ultima data cand te mai culci atat de tarziu. S-a-nteles?" "Da sefu, sa traiti. Dar acum lasa-ma sa dorm ca pe sapte sferturi deja dorm" :))
Ziua de sambata m-a gasit nitel sifonata, dormita doar 5 ore, trezita in urlete si tipete de scandal. Normal. E Pastele si nu trebuia sa lipseasca programul artisitic de wrestling. Mi-am savurat in cea mai deplina tihna cafeaua de dimineata sa pot lega doua maini sa termin treburile. Am pornit cuptorul unde s-au fiert, copt, fript pe rand ardeii, drobul si in final friptura. 
Iar seara am mers sa luam lumina. Desi de pe la 18 a tras o ploaie de ziceai ca nu se mai termina, vremea s-a potolit si ne-a ingaduit sa mergem la biserica. Nu mai fusesem de mult. Am mers la o biserica unde nu mai fusesem. Si am ramas muta de uimire. Traiam fiecare clipa ca si cand nu as mai fi vazut asemenea frumuseti. Totul era parca desprins de pe ecranele televizorului. O slujba ce m-a trecut prin fiecare ungher al sufletului, din cap pana in calcaie. Am trait totul la o intensitate maxima. 
Iar azi, dupa un mic dejun in doi, unde am pus din toate cate putin
am fost la parinti si la bunei. Dragii mei bunei. Ce s-au bucurat ca le-am umplut casa si prispa. A fost o zi extrem de calda. Se anuntasera 18 grade. Si am stat cu totii la soare precum puii scosi la incubator si ii dai la soare se sa intareasca. Si azi mi-am amintit de copilaria mea minunata si nu mai conteneam sa ii povestesc domnului M. De fapt cand spun copilarie, spun "la tara, la bunei", ca la oras nu prea aveam cu cine si mai ales cum sa fac atatea nazdravanii.
Si cum atunci cand te fura peisajul uiti ca ai 28 de ani, sot si parinti cu tine, public spectator din plin, si dai in mintea gainilor
Sau a pisicilor
Va rog nu deranjati. Sunt la ora de menaj
Iar eu stau sa fug
Curg viile
PRIMAVARA BUN VENIT!
Si nu se putea sa lipsesc chiar eu, actorul principal
 Cand nu te doare capu te legi totusi preventiv
Decorul face parte din peisaj.
Si petrecerile si ieselile par ca se tin lant. Maine mergem sa petrecem si la soacra, iar pe seara sa-l serbam pe fratiorul finei, pe Denis. Iar poimaine, ca tot am liber, ma petrec cu sotul meu. Sau cine stie ce va cadea de petrecanie.

PASTE FERICIT IN CONTINUARE!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Uauuuu...Veronicule..ce de bunataturi ai efectuat mataluta colea....esti pe Duracell?:D
Distractie frumoasa oriunde mergeti si sa va simtiti bine! Te pup!

pansy spunea...

foarte simpatic reportajul tau ! poti sa treci pe la mine ,pe blog,te asteapta un premiu sa-l ridici !

Unknown spunea...

Ana pe Duracell sau nu am pregatit de toate. Sa fie. De parca pana acum nu am fi avut. In fine. Multam de urari. Si voua petrecere minunata unde veti fi.
Pansy cu siguranta merg sa-l ridic.

Dorisake spunea...

Woow, ce bunatati ai pregatit!
Dar cu ouale m-ai dat gata...tare frumoase!

Unknown spunea...

Doris multumesc. Sunt extrem de usor de facut. Si au avut mare cautare, desi erau greu de cojit :)))