Social Icons

joi, 3 februarie 2011

Lurada...pardon, rulada :)))

Dupa o zi cam agitata si plina de miscare, la pranz simteam nevoia de a dormi. Simteam ca ochii nu ma mai asculta si vor sa doarma. Zis si facut. Atrag companion de somn si hai de-om dezlega purceii pe campiile lui Orfeu, sa zburde si ei liberi. Ti-ai gasit. Dupa o jumatate de ora de frasuit si de intors pe toate partile, purceii nu or vrut dezlegati. Si cat ma chinuiam eu asa cu ei, ce-mi veni in gand? Ceva dulce!!! Dar ce?! Rulada!!!! Suna tentant de periculos, dar oare am cu ce s-o fac? Trezesc companionul de somn, care de fapt amijea sub patura, ii spun ideea si vad cum i se aprind beculetele. Scot repede cartea cu minunatii dulci si scotocesc. Gasesc reteta de blat, dar cu ce crema??? Aia nu-mi placea, aia era cu ness si nu am ness, aia era cu migdale si nu-mi plac, asa ca aleg una clasica, de vanilie.
Blat: 100 gr de zahar, 90 gr de faina, 4 oua, putin unt, un praf de sare, un praf de copt
Crema: 500 ml de lapte, 75 gr de zahar, 2 pliculete de zahar vanilat, 60 gr de faina, 1 ou intreg si 2 galbenusuri
Intai am facut crema, ca sa aiba timp sa se raceasca: am fiert laptele cu zaharul vanilat, intr-un castron am amestecat ouale cu zaharul si faina. Cand laptele a dat in fiert, am pus cateva linguri de lapte fierbinte in compozitia cu ou, sa ajunga cam la aceeasi temperatura, apoi am turnat incet in lapte si am amestecat energic. Cand s-a ingrosat si pufaie precum mamaliga, am dat vasul de pe foc si am lasat sa se raceasca bine.
Apoi am facut blatul pentru rulada. Am separat ouale: galbenusurile le-am frecat cu zaharul si sarea timp de 10 min, pana s-a albit si a devenit precum o crema de oua. Albusurile le-am batut spuma(eu am pus si cele 2 albusuri ramase de la crema de vanilie). Am turnat crema de oua, faina si praful de copt amestecate. Tava de la aragaz am tapetat-o cu hartie de copt, unsa cu putin unt, apoi am turnat compozitia. Si ca sa iasa cu dichis, am pus un pic, mai mult de fapt :))) cacao. Am vrut sa o fac cu model.
Si am dat-o la cuptor pentru 10 minute, la foc iute. Am scos imediat blatul si l-am asezat pe o bucata mare de panza si l-am rulat cu tot cu panza. Am lasat de s-a racit
Cand s-a racit, am intins blatul si aici cineva mi-a furat mintile, trebuia sa pun la exterior partea cu cacao, ca de asta am facut model, sa fie pe afara nu pe inauntru. In fine, am comis-o de data asta. Am intins crema si am presarat niste sfarleze de ciocolata rasa
Am rulat bine si am lasat la rece pentru doua ore.
 Si cum mi-a mai ramas crema, nu puteam sa o arunc, e munca si truda mea acolo. Asa ca mi s-a aprins un bec`shor. Mi-am amintit de prajitura Anei si de ce sa nu fac si eu, ca deh, ce face omu, face si maimuta :)). Am insiropat repede niste biscuiti, am intins crema printre ei si la final am decorat tot cu sfarleze de ciocolata. Acum sta la frigider, maine degustam la cafea. Dar am facut totusi o poza

3 comentarii:

Anonim spunea...

Valeu...tare harnicuta ai fost! Sunt curioasa dac-ti place prajitura , noi am savurat-o....
Pup fetele!

Unknown spunea...

Stii cat mi-a luat toata chestia? 1h30min pe ceas.Cu tot cu spalat vase, blide si lighene :))) Si facut totul de pe scaun, ca cineva era mai curioasa decat mine de cum va iesi lurada...pardon, rulada. Maine degustam biscuitii. Te astept la cafea sa manacam impreuna

Catrinel spunea...

Am fugit,am luat caietul de retete si am notat "rulada Vero" :).De abia astept sa o fac!
Pupam fete harnicute!